Er huden din klar for solen?

Landscape at sunrise. White overlay text reads "get your skin ready sunshine"

Våren sniker seg frem etter en utrolig lang vinter for oss nordmenn. Har du husket å gjøre huden din klar for solen?

Det har vært en lang og hard vinter, men forhåpentligvis har du benyttet deg av de gode tipsene i bloggen vår, slik at huden din er frisk og klar til den stadig sterkere solen. Du kommer langt med gode hudpleierutiner som renser huden godt og gir den fuktighet. Men etter hvert som våren skrider frem og solen blir sterkere så må du også tenke på å beskytte huden din mot UVA og UVB-strålene fra solen.

Brown haired woman wearing sunglasses and a blue denim jacket enjoying the sun. The sky is azure blue.

Hvorfor så viktig å beskytte huden?

Ansiktet er i sola hele tiden og mange glemmer kanskje at ansiktshuden også må beskyttes. Hvis man ikke gjør det så kan det få ganske store konsekvenser. Man blir mye solbrent, hvilket i seg selv kanskje ikke er så farlig, men det er også bevist at dette øker faren for hudkreft. Om du har problemer med mye kviser, vil solingen gjøre at talgproduksjonen i huden øker og dermed kan du få mer kviser. Solen kan også gi herpesutbrudd på leppene og du kan få pigmentflekker. Sola tørker også ut huden og det kan føre til tidlig aldring av huden og rynker. Med andre ord det er viktig å beskytte huden godt.

Picture of a blonde woman from behind. She has a grey knitted cardigan on while she's watching the sun set above trees in the horizon.

Hva beskytter vi huden mot?

Vi må beskytte oss mot det som kalles UV-stråler fra solen. Dette er elektromagnetiske stråler med kortere bølgelengde enn synlig lys og de kan skade huden vår. De kan blant annet forårsake DNA-skader i hudceller og det kan føre til hudkreft. UVA-strålene mørkner pigmentene vi har i huden og gir oss brunfarge. Mesteparten av UV-strålene er UVA. UVB-strålene er hovedårsaken til at vi blir solbrente, ettersom de stimulerer til produksjon av mer pigmenter og dermed gir dypere brunfarge enn UVA-strålene. Det finnes også en tredje UV-stråle og det er UVC strålen, men denne trenger vi ikke beskyttelse mot ettersom den stoppes i atmosfæren.

Den beste måten å beskytte huden mot UV-stråler er ved å bruke solkrem som har fra solfaktor 15 og oppover i henhold til Kreftforeningens anbefalinger. Enkelt forklart; når du velger en krem med solfaktor 15, så kan du være i sola 15 ganger lengre uten å bli brent. Det finnes et godt utvalg av solkremer på markedet, som både leverer god solfaktor og pleie av huden. Men du kan faktisk også lage solkrem selv om du ønsker å ha helt naturlig produkt.

Oppskrift på solkrem

  • ½ kopp mandel eller oliven olje (SPF ca 5)
  • ¼ kopp kokos olje (SPF 4-6)
  • ¼ kopp bivoks
  • 2 spiseskeier Zink Oxid(vær forsiktig med denne, ikke inhaler pudderet. SPF fra 2-20)
  • 1 teskje Røde bringebærfrø olje (SPF25-50)
  • 1 teskje Gulrotfrø olje (SPF 35-40)
  • 2 spiseskeier Shea smør (SPF 4-6)

Ha så i eventuelle essensielle oljer som du føler for. Unngå sitrus ettersom det øker sensitiviteten for sol. Men ha gjerne i et par dråper lavendel eller peppermynthe ettersom de kan kjøle ned, berolige huden og gi den fuktighet. Noen av ingrediensene kan være vanskelige å finne i norske helsekostbutikker og apotek men det er godt utvalg og muligheter på nettet.

Kilde for oppskrift: wellnessmama.com

Velg sminke og hudpleie med solfaktor

Mange av oss bruker sminke daglig, gjerne foundation også. Det blir mye om man både skal gjennomføre full hudpleie, så kremer med solfaktor og så heldekkende sminke. En måte å gjøre denne prosessen lettere på er ved å velge produkter som har solfaktor i seg. Da slipper du stort sett å tenke noe på solfaktoren, så lenge det er over solfaktor 15.

Skal du være ute i ekstremt sterk sol anbefales det dog å benytte seg av mye sterkere solfaktor, så da kan det være greit med en solkrem med sterk solfaktor med mindre produktene du bruker har solfaktor 30 til 50. Lava Art sin compact cushion har solfaktor 50 og beskytter huden godt mot både UVA og UVB stråler. Den inneholder også 19 naturlige ingredienser som tilfører huden antioksidanter og beskytter den mot annen ytre påvirkning som forurensing.

 

 

Legg igjen en kommentar