Hvorfor blir huden din tørr?

Mange opplever at huden blir veldig tørr, spesielt på høsten og vinteren. Men hva er det egentlig som gjør at huden din blir tørr?  Hvordan kan du sørge for at det ikke sjer

La oss bare få det på papiret med en gang, vi bor i Norge, og her kan det være ganske værhardt. Mesteparten av huden vår er beskyttet av klær hele dagene, men vi beskytter jo ikke ansiktet på samme måten. Det betyr at huden i ansiktet vårt faktisk er utsatt for elementene hver eneste dag. Vi får kald vind som blåser rett i ansiktet og regn og snø som dessverre også kan være forurenset vasker ansiktet vårt i det dårlige været. Det setter sine spor om huden ikke er forberedt til å takle det.

Natural sponges and scrubs for showering against a grey tile background

Ikke dusj for ofte

Veldig mange har dårlige rutiner når det kommer til dusjing og hudpleie hvilket gjør at huden er mer utsatt for elementer, forurensing og ikke minst skifte i temperatur. Huden i ansiktet skal også hjelpe å regulere kroppens temperatur. Hudpleien begynner allerede i dusjen og mange av oss dusjer faktisk alt for ofte skal vi tro forskning.no. –Det er et problem hvis man såper seg inn fra topp til tå hver eneste dag. Såpen fjerner hudens naturlige fettstoffer. Da an man få tørr hud, sier dermatolog Jørgen Serup til forskning.no. Han mener man kommer langt med å bruke bare vann ettersom såper gjerne inneholder kjemikalier som gjør huden tørr. Overstadig vasking fjerner også bakterier som er på huden, som faktisk hjelper oss å bekjempe infeksjoner.

White text "just use water" with a close-up of a loofah sponge on the background.

Jørgen Serup har også veldig klare anbefalinger når det kommer til hvor ofte man bør dusje. Man bør dusje hver dag i ca 3- 5 minutter og vannet skal ikke være for varmt ettersom det også kan tørke ut huden. Han mener også at man skal bruke minst mulig såpe. Hvis man skal bruke såpe er det i armhulene og skrittet, ellers bør man unngå det. Dette gjelder spesielt om man har hud som ikke tåler så veldig mye og gjerne med problematikk som for eksempel eksem.

Dårlige eller feil hudpleierutinerDry, thin flower on a purple desk

Det er også viktig å være trygg på at du bruker de rette produktene for nettopp din hud. Det nytter ikke med all hudpleie i verden om den ikke er den rette for nettopp din hud. Det er alltid en fordel å få tatt en analyse før du velger produkter. Få også riktig opplæring i hvordan du bruker produktene. Når det gjelder fuktighetsprodukter er det viktig at de ikke inneholder dyrefett, ettersom det forteller huden at den får tilført fett og dermed slipper å produsee fettet selv. Når det gjelder sminke så bør du også være bevisst på hvilke produkter du bruker, og at de ikke tørker ut huden din.

Dårlig eller feil ernæring

Huden er ditt største organ, og den trenger også næring for at den skal fungere optimalt. Om du drikker for lite vann eller annen væske, får huden din desto mindre fuktighet og blir tørr. Om du ikke spiser nok mat med de rette næringsstoffene vil du heller ikke få nok fettstoffer og huden vil bli tørr. Om du spiser mat uten de rette vitaminene og mineralene, vil ikke huden få nok antioksidanter og det blir vanskelig å bekjempe de frie radikalene innenfra, slik at huden er mer utsatt for blant annet forurensing, solbrenthet og andre former for ytre påvirkning som faktisk vil tørke ut huden.

Lava Art Compact Cushion floating in clear shallow water, with tiny rocks and sand in the bottom

En måte å ta vare på huden utenfra er ved å være bevisst på at man bruker naturlige og gode produkter, gjerne med plantebaserte oljer ettersom det ikke tørker ut huden. Man kan altså reparere huden utenfra, men det betyr ikke at man slipper å ha fokus på rett næring for huden om man har et ønske om å bevisst ta vare på den. Lava Art har produkter med naturlige ingredienser og planteoljer, slik at din hud blir ivaretatt best mulig på utsiden. Våre produkter har 19 naturlige ingredienser som også sørger for at huden får nok antioksidanter til å bekjempe de frie radikalene, og dermed slipper du at huden tørkes ut fordi du bruker for kraftige ansiktsprodukter. Vær bevisst på hva du bruker på huden din, og hva du spiser og drikker for å ta vare på huden din.

Infographic about how to care for dry skin: don't shower too often, don't use soap, avoid animal fats, and eat vitamins and antioxidants. On the right, a glass jar with dried flower petals inside.

 

 

 

 

 

Legg igjen en kommentar