Lag din egen sminke

Palette of shimmery eyeshadows in grey and silver shades. White overlay text says "color makeup frenzy" in smaller sans serif, and "home made" in stylized serif font.

Visste du at du kan lage din egen sminke med helt naturlige ingredienser?

Vi har skrevet mye om naturlige produkter og naturlig hudpleie i bloggen vår, og denne uken skal vi faktisk skrive om naturlig sminke. Det vil si sminke som er laget av helt naturlige produkter akkurat som de gjorde før i tiden. Hvordan tror du for eksempel Kleopatra sminket seg?

Painting: Alexandre Cabanel - Cléopatre (étude)

Sminken de lagde den gangen inneholdt faktisk bly og det var sagt at den beskyttet mot sykdommer. Forskning utført av kjemikeren Philippe Walter har siden den gang vist at de faktisk kan ha rett. Han utførte tester på 52 sminkeprøver fra oldtiden og fant bly. Deretter smurte de blandingen på hudceller som kom fra et menneske for å se om det hadde effekt. Immunforsvaret på det området de smurte med sminken økte faktisk 240%.

Pink hibiscus flowers. White overlay text reads "hibiscus cheeks".

Fra krydder til blush

Når du har lagt foundation, gjerne vår Lava Art Compact Cushion, er det supert å følge på med naturlige ingredienser. Mye av det du kan bruke til å lage sminke med finner du i krydder/pulver form i dagligvaren. Men ettersom det kanskje blir brukt endel når du skal prøve deg frem, så kan du sjekke ut noen av utenlandske butikker som importerer varer som selger i større poser og til lavere priser. Her finner du også noen av de mer sjeldne typene av krydder og pulver, som for eksempel safran eller pilerot. Sistnevnte kan du bruke som base for å lage en blush. Bland en spiseskje pilerot med 1 teskje hibiskus pulver og ca 1 teskje kanel. Dette er en oppskrift som gir en fin lys rosa glød. Ønsker du å ha mer rosafarge i kan du bruke alkanrot i tillegg. Bruk litt tid på å finne den rette nyansen for deg. Ta gradvis mer alkanrot oppi blandingen og test på huden hvordan den ser ut.

Chocolate chunks and cocoa powder on white background. Dark grey overlay text reads "cocoa eyes".

Vil du lage øyenskygge også?

Ja, det går faktisk an, du trenger ikke smøre safran på øyenlokket som Kleopatra gjorde. Du kan faktisk lage øyensminke i mange lekre nyanser. Du må bare leke deg litt frem til du finner de fargene du ønsker. En enkel måte å lage øyenskygge på er å bruke pilerot og shea smør som base. Husk at jo mer pilerot du har jo lysere vil fargen bli. Vil du ha en lys rosa øyenskygge kan du følge denne oppskriften. Begynn med å ta ca ½ teskje med pilerot i en liten bolle. Ha oppi en halv teskje med tørket rødbete pulver og 1/8 spiseskje med kakao pulver. Bland dette godt sammen og se om du får den fargen du ønsker med å prøve litt på huden. Når du har fått nyansen du ønsker, kan du ta oppi ¼- ½ teskje med shea smør. Shea smøren vil fungere som en primer som holder øyenskyggen på lengre, samtidig som den tilfører fuktighet. Andre ingredienser du kan eksperimentere med er safran, muskat, gurkemeie og Allspice.

Coconuts cut in half. Black overlay text reads "coconut lips".

For en fin finish, litt lip gloss også…

Når du skal lage lip gloss eller leppestift så er det viktig å bruke ingredienser som tilfører fuktighet samtidig som det gir en fin glans på leppene. En oppskrift du kan bruke er denne med bivoks og sheasmør. Smelt 1 teskje med bivoks, 2 teskje shea smør, 2 teskje kokosolje eller mandelolje og 11 teskje castor olje. Når dette er smeltet og har blandet seg godt sammen, tar du i ca 10 dråper av en god essensiell olje, som for eksempel sitron eller lavendel. For å få farge kan du for eksempel ha rødbete pulver oppi og blande godt. Her gjelder det å eksperimentere til du får de fargene du selv liker. Du kan bestille lip gloss beholdere på ebay eller wish og har du ikke tid til det, kan du bruke små beholdere du har hjemme. Eller de små du finner i reisesett som du normalt bruker shampo, balsam og lotion i. Er du for gjenbruk kan du ta vare på små krukker etter for eksempel dagkrem eller nattkrem, og bruke til å oppbevare din egen sminke i.

 

Three images in a banner. On the right, purple arrowroot flowers. In the center, two open Lava Art Compact Cushion cases and one closed one on a golden background. On the left, blue alkanet root flowers.

 

 

 

 

Legg igjen en kommentar