Naturlig hudpleie fra kjøkkenbenken

Learn about face masks with Lava Art Visste du at du faktisk kan benytte vanlige matvarer til hudpleie? Du trenger faktisk ikke å gå på parfymeriet eller apoteket for å ta godt vare på huden din, alt du trenger er en tur i kjøkkenskapene dine.

Kvinner og menn stiller stadig større krav til sin hudpleie og de siste årene har vi sett at det er blitt en trend med mer naturlige og økologiske produkter. Man kan selvfølgelig bruke mye penger på å kjøpe økologiske hudpleieprodukter eller andre naturlige produkter. Er det egentlig nødvendig? Nei, ikke i det hele tatt, du finner det meste du trenger for å ta godt vare på huden din i kjøkkenskap og kjøleskap. Da har du selv kontroll på hvilke stoffer og virkemidler som er i den hudpleien du bruker.

Essential oil and herbs are part of natural skin care.

Finn matvarer for din hud

Når du skal velge hva du skal bruke for din hud må du selvsagt vite hvilken hudtype du har slik at du tilpasser produktene dine til nettpp din hud. Det fine med å bruke naturlige ingredienser som for eksempel avokado og agurk, er at du får mye fuktighet uten en masse ekstra tilsetningsstoffer. Huden din vil faktisk absorbere det du tilfører ansiktet, og dermed ha den effekten du ønsker. Mange bruker for eksempel agurkskiver over øynene fordi det er en sunn og god måte å tilføre fuktighet til et sted med veldig tynn hud.

Ny bok om hudpleie laget på kjøkkenbenken

Cover of the book Naturlig Nok by Maja HattvangEt sted man kan hente inspirasjon er boka Naturlig Nok av blogger og tekstforfatter Maja Hattvang, Larsen. Her får du masse god informasjon og tips om naturlig hudpleie for ditt ansikt og din kropp og boka er eneste i sitt slag i Norge. Du får masse gode oppskrifter på alt fra såper til ansiktsmasker og alt er basert på matvarer du som regel har på kjøkkenet eller finner i hyllene i din lokale matbutikk. I noen tilfeller kan det være du må på apoteket eller helsekosten for enkelte ingredienser som for eksempel kaustisk soda eller eteriske oljer.

Et eksempel på hva du kan lage selv er olivensåpe og denne kan du lage helt fra bunn av. Den trenger en måned på å lufte seg når du har laget den så det blir lang ventetid før du kan bruke den. Du kan også sjekke steder som Sunvita og panduro for naturlige og økologiske såpebaser slik at du slipper å jobbe med kaustisk soda om du føler deg utrygg med det. Du kan få såpebaser av olivenolje, vanlig hvit, blank eller av sheasmør.

 

Shea nuts and shea butter, which is a moisturizing natural cream.

Disse basene er enkle å jobbe med. Du bare følger bruksanvisning når det kommer til å smelte selve basen. Så tilfører du de eteriske oljer eller andre ingredienser som du skulle ønske å ha oppi. Et eksempel fra kjøkkenbenken er havregryn som gir såpen en knallgod naturlig skrubbeffekt, samtidig som den tilfører huden næring og fuktighet. Maja Hattvang Larsen har også laget en ansiktsmaske med havregryn som er en av hennes favoritter.

Ta forhåndsregler

Det er viktig å huske på at selv om det er naturlige produkter så er det ingen mirakelkurer. Det er viktig å teste produktene litt først, det kan være at du reagerer på noen av ingrediensene. Test derfor masker og lignende på et lite område av huden før du påfører produktet i hele ansiktet. Husk at eteriske oljer ikke skal påføres i ansiktet uten at du har blandet dem i en baseolje eller har brukt dem som ingrediens i et produkt. Eteriske oljer er svært konsentrerte og dermed veldig sterke.

Følg opp med K-beauty produkter fra Lava Art

Lava Art Compact Cushion floating on water. Lava Art Compact Cushion contains natural ingredients and treats the skin while providing perfect coverage.

Det finnes lite foundation produkter du kan lage hjemme på kjøkkenbenken, men det finnes heldigvis gode alternativer som inneholder masse naturlige ingredienser. Et eksempel på dette er Lava Art sin Compact Cushion som inneholder ikke mindre enn 19 naturlige ingredienser, deriblant jordbær, blåbær, ginseng, lavendel, gojibær, kamille, rosmarin og acaibær.

OPPSKRIFTER FRA BOKA NATURLIG NOK

Blocks of natural soap

OLIVENSÅPE

 • 38 g vann
 • 13 g kaustisk soda
 • 100 g olivenolje
 1. Mål opp vann og kaustisk soda i hvert sitt beger. Tilsett kaustisk soda litt etter litt i begeret med vann mens du rører. Denne prosessen gjør at temperaturen i vannet stiger. Rør til alle krystaller har løst seg opp, og la blandingen stå til den har romtemperatur igjen. Det er viktig at lutblandingen og oljen har lik temperatur før de blandes.
 2. Mål opp olje i en bolle (ikke aluminium eller tre) og hell oppi lutblandingen. Rør det sammen med en stavmikser til det tykner.
 3. Hell såpemassen over i en form. Dunk formen litt mot kjøkkenbenken for å bli kvitt eventuelle luftbobler. La såpen stivne i 24 timer før du tar den ut av formen og skjærer den opp i såpestykker.
 4. Deretter må såpestykkene modne i minst fire uker. Oppbevar dem luftig, for eksempel stående i en skoeske av papp.

***

Jars of oatmeal

HAVREGRYNSMASKE

 • 1 ss knuste havregryn
 • 1,5 ss kokende vann
 • 1 god teskje honning
 1. Knus havregryn i en morter, ha det i en liten skål, tilsett varmt vann og bland godt. Det bør stå noen minutter og tykne før du har i honningen.
 2. Påfør på ren hud og ha den på så lenge du gidder, men gjerne minst 20 minutter.
 3. Skyll av med lunkent vann.

***

Coffee beans on a wooden spoon

KAFFESKRUBB

 • 4 ss kaffegrut
 • 2 ss kokosolje
 1. Rør sammen gruten og oljen i en skål eller boks og bruk med en gang. Kaffegrut inneholder gjerne vann og mugner derfor fort. Oljen gjør at kaffegruten blir lettere å massere inn i huden og sørger dessuten for at huden blir myk, så du slipper å smøre deg inn etterpå.

 

 

 

 

Legg igjen en kommentar