Parfyme i hudprodukter

Dark haired woman spraying perfume on her neck in front of the mirror.

De fleste hudprodukter du bruker gjennom dagen har parfyme eller duft i seg. Hva betyr det egentlig?

De fleste hudprodukter og noen kosmetikkprodukter har gjerne en form for parfyme eller duft. En årsak til dette er at produsentene ønsker å dekke over den egentlige duften til produktet ettersom de forskjellige ingrediensene kan lukte når de settes sammen og dette er kan være en ubehagelig lukt. Å tilsette duft er også være en måte å tiltrekke kunder på, ettersom en god duft på produktene gir litt følelse av luksus og velvære. Vi vil jo alle lukte friskt og godt!

Woman mixing perfume samples on table

Hva er parfyme?

Parfyme er i praksis en sammensetning av flere både naturlige og syntetiske ingredienser. Listen over ingredienser kan være lang, og produsentene av hudpleieproduktet må å oppgi ingrediensene i parfymen de bruker i produktet. En av årsakene til dette er at det gjør det lett for konkurrenter å kopiere produktet. Parfymen i seg selv vil ikke tilføre produktet noen egenskaper, den bare sørger for at produktet har en god duft som gjør produktet mer attraktivt for den eventuelle kjøperen.

Young woman buying perfume in a shop or store, testing the fragrance with a paper tester

Hva med parfymefri?

Når det gjelder parfymefri så betyr ikke det nødvendigvis luktfri. Produktet kan fremdeles inneholde luktstoffer. Det finnes nemlig mange ingredienser som kan gi hudpleien din god lukt, for eksempel eteriske oljer, aromaekstrakter eller destillert blomstervann.

Flowers and plants in test tubes on colorful background

Dette er en mer naturlig måte å tilsette lukt til hudpleieprodukter, og jo mer naturlige tilsetningene er jo bedre er det. Fordelen med disse produktene er nemlig at de ikke er tilsatt syntetiske stoffer. Ettersom disse produktene ikke er satt sammen som en parfyme, med både naturlige og syntetiske ingredienser, regnes ikke produktet som parfyme. Dermed kan produsentene skrive parfymefri på produktene.

Pollen allergy concept. Young woman is going to sneeze. Flowering trees in background.

Allergiske reaksjoner?

Det skal alltid stå på produktet om det inneholder parfyme eller duft. EU har også en liste over 26 duftstoffer som er allergener og dermed er regulerte, dermed skal disse også være merket. De er tillatt men ettersom de kan gi allergiske reaksjoner så skal de merkes klart og tydelig.

Young beautiful woman touching skin in bathroom. Unhappy girl standing in towel, looking in the mirror, checking dry irritated skin. Morning skincare routine.

Det skilles mellom kontaktallergi og luktoverfølsomhet. Luktoverfølsomhet betyr at man får reaksjon på bestemte dufter eller kjemikalier. Dette kan gi symptomer som hodepine, kvalme og svimmelhet. Denne overfølsomheten til dufter og kjemikalier kan oppleves i sterk eller mild grad og for mange er den ganske invalidiserende. Ved kontaktallergi får man gjerne en reaksjon som resultat av direkte kontakt med et stoff og den reaksjonen kan for eksempel være utslett eller eksem.

Woman making natural perfume with rose petals, closeup

Velg naturlig

Med andre ord, når du skal velge hudpleie eller kosmetikk, så bør du gå etter produkter med naturlige dufttilsetninger. Se for eksempel på Lava Art sine produkter som inneholder naturlige ingredienser, også når det kommer til dufttilsetninger. Ved å velge naturlige produkter så langt det lar seg gjøre, reduserer du antallet kjemikalier du putter på huden din hver eneste dag og tar dermed bedre vare på huden din.

 

 

Legg igjen en kommentar