Ta vare på huden i storbyen

Opplever du luftforurensing i din hverdag, kanskje i en storby? Da er det desto viktigere å ta godt vare på huden din.

Storbyen kan være en prøvelse for huden din ifølge forskning. Selv i storbyene i Scandinavia kan huden bli påvirket av luftforurensing og spesielt når våren melder sin ankomst. Vi i Scandinavia er som regel veldig bortskjemt med veldig god luft, men jo større by du oppholder deg i, jo større sjanse for luftforurensing. Men hva er egentlig denne forurensingen? Det er nitrogenoksider fra trafikken, forbrenningsovner eller lignende danner ozon når de møter sollys. Med andre ord så utsettes huden din for ozon ofte og det kan skade huden i lengden.

A photo of traffic and people crossing the street somewhere in New York during the daytime.

Forurensing aldrer huden din

Tyske forskere har testet ansiktshuden til kinesere og tyskere og fant da ut at det var svært lite økning i luftforurensingen som måtte til før det påvirket huden.  Professor Jean Krutmann ved det tyske forskningsinstituttet Leibnitz-Institut für umwelt-medizinische Forschung sier til The Guardian at Nitrogendioksid er å regne som hudens verste fiende og at de gir rynker og alderdomsflekker.

Studio portrait of cute unhealthy blonde female in white top with napkin blowing nose, looking aside/Sick desperate female has flu/Rhinitis, cold, sickness, allergy concept/Allergy to dust, pollen

Ozoneksponeringen fører til at de viktige prosessene reparasjon og regenerering svekkes. Det sørger rett og slett for at hudens aldringsprosess går fortere. Det skal bare to timer med eksponering for ozon til før hudens E-vitaminnivå blir redusert med 25%.

Young beautiful woman touching skin in bathroom. Unhappy girl standing in towel, looking in the mirror, checking dry irritated skin. Morning skincare routine.

Forurensing fører til at huden blir irritert og inflammasjon kan oppstå. Blander du alle forurensende stoffer sammen med hudens egne avfallsstoffer og talg, sot, støv, kjemikalier, makeup og solfilter har du oppskriften på en uren hud. Mange som har fet hud vil også oppleve at huden blir verre når den utsettes for forurensing, ettersom mange av stoffene er oljebaserte og blander seg med talg og avfallsstoffer. Så hva kan man gjøre for å ta vare på huden og bekjempe luftforurensingens effekt på huden?

Antioksidanter er nøkkelen

Det første du bør gjøre er å implementere en god rutine for hudpleie, med grundig rens av huden hver morgen og kveld gjerne med vannløselig renseolje som kan ordne opp i den oljebaserte forurensingen av huden. Minst en gang i uken bør du bruke en rensemaske for å ha en grundigere rengjøring av huden, gjerne trekullmaske eller multivitamin-maske. Mange hudpleieprodusenter har laget egne produkter for rensing av huden for folk i storbyen.

Vær bevisst når du velger produkter til hudpleie, bruk gjerne produkter som har mye antioksidanter og anti-inflammatoriske stoffer. Det bør være godt innhold av A, C og E vitaminer. Andre ting du kan benytte er grønn te, druekjerneekstrakt, boerhavia ekstrakt, kamille og havre.

A light skinned woman woman with brown, afro-like hair is having a spa specialist spread a white clay-like mask on her face with a brush.

Lag dine egne masker!

Du kan faktisk lage dine egne masker for å få renset huden din. Skaff deg kapsler med vitamin E, så kan du bruke disse i hudpleie. For eksempel kan du blande 2 egg med 1 spiseskje yoghurt og en kapsel med E-vitamin. Eggene sørger for at du får renset porene, også de store om du har problemer med det. Smør masken i ansiktet og la den sitte på i 15 minutter. Vask ansiktet med kaldt vann for å lukke porene.

https://www.flickr.com/photos/149902454@N08/35758915695

Eller du kan prøve å lage en maske med mango og E-vitamin. Mangoer er veldig bra for huden ettersom de inneholder beta-karoten som blir omgjort til vitamin A. Vitamin A og E er perfekt for å reparere huden din. Så mos en mango, knust havre og en kapsel med vitamin E. Bland sammen og smør i ansiktet. La masken sitte på i 10-15 minutter før du skyller den av og vasker ansiktet med kaldt vann.

 

Legg igjen en kommentar