Testes din sminke på dyr?

Lava Art Compact Cushion is a cruelty-free product.

Vet du om den sminken du bruker hver dag er dyrevennlig eller om den faktisk testes på dyr?

Mange av oss kvinner og noen menn bruker sminke og hudpleieprodukter hver eneste dag, men få er klar over hva som faktisk skjer når disse produktene testes for å gjøres klare til salg til kunder. En av tingene som gjerne skjer er testing på dyr for å finne ut hvordan dyrene reagerer på de stoffene som er i produktene. Visste du at Dyrealliansen har laget en app som heter Dyretestet?, med liste over de selskap som bruker testing på dyr, og hvilke som ikke gjør det?

I Europa ble det 2013 innført et forbud mot å teste på dyr, men det betyr ikke at de forskjellige produsentene har sluttet å gjøre det dessverre. Hvordan får de det til? Et smutthull i loven gjør at det er mulig å teste på dyr så lenge det er snakk om ingredienser som bare brukes i kosmetikk. Det betyr at smutthullet i seg selv er med å nulle ut effekten av selve loven. Her i Norge ble det brukt mellom 700 000-4 900 000 forsøksdyr mellom 2005 og 2014 på våre 62 institusjoner som er godkjent for forskning på dyr. Det er mest vanlig å bruke rotter, mus eller kaniner.

Hvorfor bruke produkter som ikke testes på dyr?

Ved å kjøpe sminke, hudpleieprodukter, såper, shampoo og andre ting som testes på dyr, så sender du og selvfølgelig alle andre forbrukere signal om at det er helt greit. Men de færreste vet er hvordan dyrene testes på. Det er liksom greit når man kan lukke litt øynene for det som skjer og dyrene som det testes på ikke har et ansikt.

Dyrene blir både drettes opp og holdt fanget i veldig små bur og de har ikke mulighet til å oppføre seg naturlig. Resultatene av forsøkene gir ikke nødvendigvis et riktig bilde av hvorvidt produktene er ok å bruke på mennesker ettersom det faktisk er en del forskjeller på mennesker og dyr. Testingen kan være svært smertefull for dyrene og utfallet er gjerne uvisst, man kan nemlig ikke forutse hvordan forsøkene vil gå. Foruten fysiske smerter og ubehag opplever også mange av disse forsøksdyrene stress og ettersom deres livssituasjon gjerne strider imot deres naturlige instinkter og adferd, kan de utvikle unormal atferd. Noen dyr blir faktisk også drept under forsøkene. Gjerne i sluttfasen av forskningsprosjektet, når dyrene har gjort det de skal.

Mer humane forsøk

Det jobbes stadig for å forbedre vilkårene for disse forsøksdyrene og «De 3 R’ene» som står for refinement, reduction og replacement, er et ledd i denne prosessen. Refinement betyr at det brukes løsdrift og smertestillende for at forsøksdyrene ikke skal lide under forsøkene. Reduction handler om antallet dyr som brukes i forsøk og dette skal reduseres så langt som overhode mulig. Replacement betyr at de skal gjøre det de kan for å finne alternative metoder til forsøksdyr. Men det er en lang vei, spesielt med smutthullene i lovverket som jobber imot selve forbudet.

Lava Art sine produkter er ikke testet på dyr

Det å være dyrevennlige og lage produkter uten å teste dem på dyr, er viktig for Lava Art. Dette er også en av grunnene til at Lava Art har blitt Leaping Bunny sertifisert som dyrevennlig gjennom organisasjonen Cruelty Free International. Dette betyr at denne organisasjonen er sikker på at Lava Art produseres så dyrevennlig som overhode mulig, og helt uten forsøk på dyr, og Lava Art får dermed plass på deres lister over dyrevennlige produkter. Det er selvfølgelig lett å gjøre dette når man bruker naturlige produkter som for eksempel acai, blåbær, jordbær og ginseng i produktene.

Lava Art has a Leaping Bunny certification from Cruelty Free International.

Legg igjen en kommentar